Allergisch voor Moeten
“Allergisch voor moeten”. Hét handboek voor beelddenkende jongeren zodat jij jezelf beter kunt leren begrijpen en je stand kunt houden in het (niet passende) onderwijssysteem. Met heel veel kennis over het brein, waarom gaat het dan anders, over neurodiversiteiten, schooltrauma, autisme, dyslexie, heel veel beelddenken, maar ook : hoe denken die taaldenkers dan, thuiszitters, hooggevoeligheid, hoogbegaafdheid, ons geheugen, getalsystemen, hoe kun je wel lezen, hoe maak ik een werkstuk, hoe leer ik die Franse woordjes zodat ze wel blijven hangen. Allemaal vragen die je nu misschien nog niet eens hebt.
Natuurlijk is het boek voorzien van een luisterversie. Met de QR code voorin het boek kom je op de webpagina met voor elk hoofdstuk een luisterbestand, podcasts en nog veel meer interessante weetjes.
Recensie door Sandra Raino, Regio-coördinator van Mama Vita:
Dit “ Allergisch voor moeten – handboek voor beelddenkende jongeren” ligt al een tijdje op mijn eettafel om er een stukje over te schrijven. Maar hoe geef je een oordeel over een boek waar zo ontzettend veel nuttige informatie in staat? En waar ik elke keer als ik het oppak en lees weer wat uit leer? Maar bij het begin beginnen dan, de…
Beschrijving: Beelddenkende jongeren leren anders. Ze worden allergisch voor moeten, omdat ze zich steeds moeten aanpassen. In dit boek leren ze zichzelf beter kennen. Dan wordt leren geen ‘moeten’ maar ‘willen’.
Vind jij ook dat je op school altijd zoveel moet en dat het altijd moet zoals de docent het uitlegt? En wil jouw hoofd eerst weten waarom en hoe je iets moet doen, voor je kunt beginnen? Dan kan het zijn dat jij een beelddenker bent en anders leert dan ze op school lesgeven. Dat past niet. Dát maakt jou allergisch voor moeten.
Zeker wanneer je als beelddenker ook nog een neurodiversiteit hebt zoals ADHD, Autisme, hoogbegaafdheid, hooggevoeligheid, dyslexie of dyscalculie wordt het leren een lastige bezigheid, terwijl je toch elke dag naar school moet. In dit boek leg ik je precies uit hoe beelddenken en al die andere neurodiversiteiten je hersenen anders laten werken. Ontdek hoe je daar op school en thuis mee om kunt gaan én kunt laten zien wat jij in je mars hebt!
In dit boek leer je jezelf kennen waardoor jij vanzelf meer zelfvertrouwen krijgt. Gewoon door erachter te komen hoe jouw specifieke brein werkt en wat er in jouw gereedschapskist zit om te leren. Want als je je steeds moet aanpassen, word je vanzelf iemand anders. Dit boek geeft je je eigenheid terug. Je zal je hele leven blijven leren als beelddenker, dus kun je maar beter weten hoe je dat zo makkelijk mogelijk voor elkaar krijgt. Op jouw manier.
Recensie:
Dit dikke boek is bedoeld voor jongeren op de basisschool en het voortgezet onderwijs en dat maakt dat het taalgebruik zeer toegankelijk is. Op het niveau van kinderen van deze leeftijd, niet kinderachtig maar vlot zonder populair te willen zijn. Ook voor mij als volwassenen is het prima te lezen en te begrijpen, eigenlijk superfijn om de soms ingewikkelde materie op zo’n heldere duidelijke manier uitgelegd te krijgen!
Het boek is verdeeld is drie delen:
Het eerste deel legt vooral uit wat het verschil is tussen beelddenken en taaldenken en hoe anders je dan denkt en leert. De werking van je brein wordt uitgelegd maar ook waar het misgaat als jij op school moet leren op een manier die niet past bij jou.
Het tweede deel legt uit welke neurodiversiteiten je kan hebben, ADHD, ADD, Autisme, Dyslexie, hooggevoeligheid, hoogbegaafdheid, Dyscalculie, TOS en ook als je valt onder de LHBTIQA+ paraplu krijg je hier uitleg over jouw neurodiversiteit. Waarom zijn jouw hersenen net een beetje anders en waar zijn ze wel goed in?
In het derde deel gaan we naar school. Hoe werkt ons getalsysteem en hoe kun je als beelddenker wel leren lezen, schrijven en je geschiedeniswerkstuk maken
Superleuk is dat het boek helemaal toegespitst is op de beelddenker want het is per hoofdstuk terug te luisteren met de bijgeleverde QR-code. En achter die QR-codes staan dan nog veel meer wetenswaardigheden waaronder podcasts en handige linkjes. En dan heb ik nog niet eens over die geweldige leuke cover en illustraties van Amber Jacobs, deze maken het boek nog aantrekkelijker om te lezen / door te bladeren! Het is zeker niet het goedkoopste boek, maar heb jij een kind wat beelddenker is of je wil je hier meer van weten dan is dit boek zeer zeker de moeite waard om aan te schaffen!
Sandra Raino
Regio-coördinator Mama Vita
Compenseren
Veel beelddenkers passen zich aan en compenseren met hun intelligentie. Het lijkt dan dat het best goed gaat. Thuis merk je dat school wel erg veel energie kost. Juist dan is dit boek een goed middel om ervoor te zorgen dat school weer een plek wordt waar je met plezier naartoe gaat. Veel beelddenkers zijn heel goed in het aanpassen en laten pas laat merken dat ze zich niet begrepen voelen. Zodra je het idee hebt dat er niet uit komt wat erin zit, dat je overprikkeld raakt van school, thuis geen energie meer over hebt om leuke dingen te doen, dan wordt het tijd om dit boek te gaan lezen. Voorkom dat je helemaal vastloopt.
Leesbaar vanaf 11 jaar, of eerder
Het boek is leesbaar vanaf een jaar of 11, als je hoogbegaafd bent zelfs eerder, maar misschien is het dan verstandig om het samen met een ouder te lezen. Ben je ouder? Zelfs voor volwassen beelddenkers is de informatie relevant maar het is wel geschreven voor kinderen en jongeren die daadwerkelijk in het schoolsysteem zitten.
Wankel evenwicht
Heb je het idee dat de informatie juist het wankele evenwicht zal verstoren? Juist dan moet je ermee aan de slag gaan. Als je brein eenmaal getraumatiseerd is is de weg terug veel moeilijker dan als je voorkomt dat je thuis komt te zitten of helemaal vastloopt in het schoolsysteem. je kan altijd even een afspraak maken om je op weg te helpen.
Allergisch voor Moeten
Veel scholen hebben nog niet voldoende kennis van Het Beelddenkende Brein waardoor je als kind of jongere niet altijd voldoende begrepen wordt en niet altijd de juiste informatie krijgt om te kunnen leren. Ons schoolsysteem is gericht op reproductie en niet of zelf oplossingen verzinnen terwijl het beelddenkende brein juist op begrip werkt en niet op herhalen en reproduceren. Dat maakt dat je allergisch wordt voor Moeten. Niet omdat je niet wil, maar gewoon omdat je nog niet kan of weet hoe je moet beginnen. dat geldt ook binnen de opvoeding en later in het werkende leven.


17 September 2022 Boekpresentatie 'Allergisch voor Moeten'
Zaterdag 17 september presenteer ik mijn nieuwste boek: 'Allergisch voor Moeten'. Waar? In de bibliotheek van Doetinchem (IJsselkade 13) Hoe laat? van 14.00 tot 16.00 De wethouder van Doetinchem, Hans Dales komt het boek in ontvangst nemen. Met een bijdrage van 'onze' studenten, Hilke en Rhawina. Neurodiversiteit is de kern van dit nieuwe boek, ieder mens is anders dus laten we daar vooral gebruik van maken en laten we ophouden met iedereen in hetzelfde malletje te stoppen. Begrijpen en accepteren en kijken naar waar iemand goed in is. Met ruimte voor gesprek en inbreng van iedereen.
Ben jij zelf ook een beelddenker? Wil je weten hoe jouw eiegn hoofd werkt? Of hoe je jouw kind kan opvoeden of je leerlingen les kan geven? Dan is ‘Beelddenkers, Als kwartjes vallen…’ voor jou geschreven.

Gratis minicursus beelddenken
Wil je alvast wat inspiratie opdoen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de gratis minicursus BEELDDENKEN.
Samen maken we het verschil