De Beelddenkers Podcast

De Beelddenkers Podcast
Elke vrijdag een nieuwe Beelddenkers podcast. In de eerste aflevering vertel ik wat beelddenken precies is. Daarna ga ik vaak in gesprek met Miranda Meijer van het kind in kracht atelier. Wij bespreken alles wat met beelddenken en onderwijs te maken heeft:
- Thuiszitters
- Hoogbegaafdheid
- Hooggevoeligheid
- Kinderen met een sterke wil
- Leerproblemen
- Ervaringsverhalen
Daarnaast ga ik met diverse experts in gesprek.
Heb je ook een verhaal te vertellen over beelddenkers in het onderwijs? Neem dan gerust contact op.
Wil jij ook regelmatig met andere moeders sparren? Sluit je dan aan bij een van de Mama Vita groepen in Nederland. Wij geven regelmatig lezingen bij Mama Vita.
Wil je begeleiding van Ilse? Kijk dan op haar website.
Ben jij leerkracht en wil je graag je eigen weg bepalen, of ben je op zoek naar een flexibele leerkracht? Kijk dan op de website
Platform mindset geeft regelmatig Webinars. Kijk hier voor meer informatie
Alles draait om communicatie. Als de communicatie misloopt kan het zomaar zijn dat je met een chronische oorontsteking uiteindelijk niet meer naar school kunt. Het overkwam de zoon van Diana Stroeven en zij heeft er een boek over geschreven: Schoolveteraan.
In deze aflevering van De Mooie Mensen Podcast wordt ik geïnterviewd door Kiki Scheepens.
Judith Webber houdt van vernieuwen. Ze heeft jaren in het bedrijfsleven gewerkt en zag dat het anders kon. Inmiddels heeft zij zelf ook een podcastserie waarin ik ook te beluisteren ben. Van hokjes naar puzzelstukjes
Lezen doe je met je ogen. Jiska Bijvoet heeft zich gespecialiseerd in ogen en heeft ook voor hoe ogen het lezen beïnvloeden en hoe je ervoor kan zorgen dat dit gereedschap optimaal zijn werk kan doen. www.oog4kids.nl
Sabine Baeyens heeft zelf autisme en heeft met succes haar autisme weten te beheersen door gebruik te maken van Qi-gong massage. Ze verteld hoe het werkt en bij wie het werkt. Het is een techniek die je als ouder zelf bij je kind effectief kunt toepassen. www.makechildrenbetter.org
Onderwijsmollen zijn leerkrachten die vinden dat het onderwijs anders kan en anders moet. Ze hebben zich verenigd en veranderen het onderwijs van binnenuit. Wil je weten wat zij anders willen of wil je ook een mol worden? www.onderwijsmollen.nl
Een mens is een divers wezen en elk individue is anders. Dat geldt ook voor je gender. De meeste mensen zijn duidelijk man of duidelijk vrouw, maar er zijn ook een flink aantal mensen die niet in een van deze twee uitersten passen. In deze podcast gaat er een wereld voor je open. Thessa banning is zelf Non-binair en legt precies uit wat dat is en tegen welke problemen die aanloopt.
Wat heeft iemand nodig om zich goed te voelen? Begrepen worden. Dat is de hoofdgedachte van deze podcast met Carolien Oosterhoff van Heartpepper. Zij helpt mensen om zichzelf beter te begrijpen. www.heartpepper.nl
Niet elke school houdt vast aan reguliere methodes. Er is al veel beweging in het werkveld. Vaak zijn dit particuliere initiatieven die uitgroeien tot echte scholen. Met een totaal eigen visie op het onderwijs. Een plek waar kinderen mogen ontwikkelen op hun natuurlijke manier. Plan B is zo’n school en Daniëlla Joynes is daar een onderdeel van. www.planbschool.nl
Nier elke relatie is evenwichtig. Als hoogbegaafde beelddenker denk je vaak het beste van mensen maar soms kom je bedrogen uit. Kiki Scheepens is slachtoffer van zo’n relatie maar is er sterk uitgekomen en gebruikt haar kennis om andere mensen over relaties zoals de hare heen te komen. www.feach.nl
Als je autisme hebt kan het reguliere onderwijs soms wel eens teveel van het goede zijn. zeker als je daarnaast een hoge intelligentie hebt is ook het speciaal onderwijs niet altijd de juiste plek. Dan kun je altijd kiezen voor Stichting brilliant future kids, een plek waar je aan je eigen ontwikkeling kunt werken op een plek speciaal ingericht voor jongeren met autisme. Waar niet jouw beperkingen op de voorgrond staan maar jouw talenten. www.brilliantfuturekids.nl
Louise is een echte beelddenker met alle problemen die typerend zijn voor niet-passend onderwijs. na haar studie verpleegkunde belandde zij dan ook snel in een burn-out. Dit is haar verhaal van opkrabbelen en verder gaan.
Bob Zadok Blok heeft 10 jaar lang onderzoek gedaan naar creativiteit en intelligentie. Met als basis de theorie van sternberg met de drie intelligenties heeft hij die ontwikkeling tegen het onderwijssysteem gehouden. daaruit blijkt dat creativiteit een van onze belangrijke intelligenties is die we in ons leven hard nodig hebben maar dat het (basis) onderwijs er bijna geen aandacht aan besteedt.
Miranda en Natasja blikken terug op de eerste 50 afleveringen. wat heeft het gebracht en wat is onze eigen ontwikkeling geweest. Gehinderd en geholpen door corona.
Als een baby geboren wordt gaat veel via reflexen. Een baby kan nog niet nadenken over hoe die aan eten moet komen of hoe iets opgelost moet worden. daarvoor worden we geboren met reflexen. Die reflexen hebben een bepaalde functie die op een gegeven moment niet meer nodig is. Langzaam moeten die reflexen verdwijnen. Doen ze dat niet dan blijven ze in de weg zitten. Arjan Kuipers is hierin gespecialiseerd en verteld hoe je kan herkennen of je kind nog last heeft van deze primaire reflexen, én hij kan helpen om deze alsnog te integreren.
Reactie op de podcast:
Hallo Natasja,
Mijn naam is Christel.
Ik wil je bedanken voor het inzicht dat je me hebt gegeven.
Ik weet eigenlijk al heel lang dat ik anders denk. Misschien al wel vanaf voordat ik naar de basisschool moest. Ik wilde écht niet, heb staan huilen op het schoolplein. Daarna heb ik school altijd verschrikkelijk gevonden. Ik voelde me dom. Ik kon slecht lezen en was ontzettend onzeker. Die onzekerheid is altijd zo gebleven.
Ik heb HAVO gedaan. Waar ik in de 5e dyslectisch ben getest. Daarna verschillende niveau’s aan opleidingen en uiteindelijk zelfs een Master. Toen ebde het gevoel van dom zijn een beetje weg. Toch? Want hoe kun je dom zijn als je toch een Master haalt?
Met mijn dyslectie-verklaring heb ik nooit iets gedaan. Ik zeg altijd: ik bén niet dyslectisch, ik dénk gewoon anders.
Daarna keken mensen me vaak wel raar aan. In de zin van: maar als je dyslectisch bent, dan is dat al anders toch?
Ik heb heel lang gezocht naar wat ik nou eigenlijk ben. Dyslectisch? Hooggevoelig? Dom? Of juist heel slim? Een oude ziel? Of gewoon gek?
En al die tijd huppel ik gewoon door het leven. Mensen zullen mij niet snel typeren als zoekend, maar toch was ik dat wel.
Toen ik jouw eerste podcast hoorde (ik denk een maand geleden) vielen alle puzzelstukjes op z’n plek. Ik ben rechtsdenkend!! Hoe mooi is dat! En ik denk dat ik heeel rechtsdenkend ben. Haha.
Ik vind dat het onderwijs mij gefaald heeft. Ondanks dat ik best ver ben gekomen, heb ik áltijd mijn eigen weg moeten vinden. Inmiddels ben ik sinds februari weer begonnen met een opleiding en wel tot basisschool leerkracht (zij-instromer). Het is mijn 4e studie. Ik ben 39 jaar. En knal! Ik loop meteen al tegen een heleboel dingen op.
Wat zou ik graag als leerkracht het onderwijssysteem veranderen naar een systeem dat meer aandacht besteed aan rechtsdenkend me leerlingen. En waarin anders zijn geaccepteerd wordt.
Voor nu in ieder geval: HEEL ERG BEDANKT namens de gehele rechtsdenkende samenleving. We hebben meer mensen nodig zoals jij!
Met vriendelijke groeten,
Christel