Sla over naar de inhoud

Kinderen met een sterke wilDe laatste tijd komen er veel kinderen op mijn pad met een sterke wil. Kinderen die snel overprikkeld zijn en dat dan ook duidelijk laten merken. De een iets duidelijker dan de ander maar weten zul je het. Dat kan voor de ouders en leerkrachten een behoorlijke stressbron zijn wat dan weer doorwerkt in het gedrag van het kind. Wat is dat nu, kinderen met een sterke wil? Om te beginnen zijn dit vaak hele gevoelige kinderen die behoefte hebben aan harmonie en bevestiging van zichzelf. Daar zijn ze eigenlijk de hele dag naar op zoek. Daarnaast zijn ze uiterst gevoelig voor de sfeer in huis en de gevoelens van andere mensen. Een soort zesde zintuig dat continue aanstaat. Naast die gevoeligheid hebben ze ook een grote behoefte aan autonomie, en uitdaging. Ze kunnen niet stilzitten en hebben geen rem maar willen wel heel graag zelf bepalen wat ze doen en hoe ze het doen. Dat dat opzoeken en beleven van uitdagingen veel, teveel prikkels oplevert dat kunnen ze nog niet bevatten.
Op het moment dat het ze te veel wordt en ze zijn iets te enthousiast aanwezig zal er al snel een volwassenen op het toneel verschijnen die een opmerking maakt of zelfs boos uitvalt. Daar schrikt de gevoelige kant van het kind van die dan gelijk in de stress schiet. Die stress wordt overgenomen door de uitdagende kant en het kind gaat zichzelf overschreeuwen en maakt het eigenlijk alleen nog maar erger.
Als volwassenen krijg je dus gelijk een spiegel voor dat jouw reactie echt niet de goede was. Dit kind heeft het nodig om erkenning te krijgen dat het zichzelf voorbij gelopen is. Duidelijke afspraken en regels kunnen hierbij hepen. Het zal altijd een delicaat evenwicht zijn omdat deze kinderen snel onderprikkeld zijn, en dus dingen gaan ondernemen, en snel overprikkeld, waardoor het fout gaat. Door hier samen over te praten op een rustig moment kun je uit de negatieve spiraal komen of zorgen dat je er niet in raakt, nog beter.
Vaak weten deze kinderen zich in de klas behoorlijk goed te gedragen. Door de groepsdruk passen ze zich aan en doen hun best om stil te zitten, op te letten en hun werkjes af te maken. Niet bij alle kinderen lukt dit maar een groot deel van de kinderen met een sterke wil hebben weinig problemen op school. Als ze thuiskomen echter is het een ander verhaal. Al die opgekropte energie en frustratie moet eruit en niets kan meer goed zijn. Als moeder ben je een veilige omgeving en laten ze zich gaan. Niet leuk natuurlijk voor de ouders vooral omdat ze op school geen gehoor krijgen. Er zijn ook gevallen waar het andersom geldt. Kinderen die op school niet te houden zijn, geregeld weglopen en niet stil te krijgen zijn. Thuis zijn deze kinderen dan relaxed omdat ze niet meer hoeven te ‘moeten’. Hooggevoelige kinderen met een sterke wil zijn beelddenkers en zijn per definitie allergisch voor moeten en willen altijd weten ‘waarom’ ze iets moeten doen. Pas als ze zelf overtuigd zijn van het nut van de actie, som, spelletje dan zijn ze bereidt om iets te gaan doen. Zolang de innerlijke motivatie aanwezig is zullen ze hun uiterste best doen en het perfect af willen leveren. Zo zijn ze dan ook wel weer.

Published inUncategorized

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *