Lezing
Lezing: Beelddenken en het dominantieprofiel
Beelddenken is een begrip waar iedereen wel eens van gehoord heeft maar waar maar weinig mensen precies van weten wat het nu precies is. Je denkt er ook niet over na hoe iemand anders denkt en gaat er eigenlijk van uit dat iedereen op dezelfde manier met informatie omgaat als dat in jouw hoofd gebeurt. Maar dat is niet het geval. Sterker nog: zelfs twee beelddenkers of twee taaldenkers denken heel verschillend. Dat heeft namelijk met meer factoren te maken dan alleen het feit of je een beeld- of een taaldenker bent. En daar gaat het vaak al mis.

De essentie van het beelddenken is niet het in plaatjes denken zoals zo vaak gedacht wordt. ‘Geef ze maar een plaatje dan snappen de beelddenkers het ook’ is zo’n uitspraak waar je dus als beelddenker niks mee kan. Beelddenken of taaldenken heeft namelijk te maken met welke hersenhelft bij jou de baas is, dominant is. En daarnaast moeten die hersenen informatie verwerken uit je zintuigen en ook daar zijn er verschillende dominanties. En juist die combinatie zorgt ervoor dat iedereen anders met informatie om gaat. Anders leert maar ook anders reageert op bepaalde situaties of gebeurtenissen. Dat heeft niets met plaatjes te maken.
Als je weet hoe, in basis, een taaldenker en een beelddenker informatie verwerkt dan kun je al inspelen op welke behoefte een kind heeft tijdens zijn spel of leerproces. Dat kan al vanaf het allereerste begin dat een baby’tje geboren is tot op hoge leeftijd. Het is bepaald door je DNA en hoe je als kind ontwikkeld, is sterk afhankelijk van je omgeving en hoe je met je natuurlijke ontwikkeling en leerproces leert omgaan. Een kind dat zijn natuurlijke leerproces kan volgen zal veel relaxter en veiliger opgroeien dan een kind dat steeds tegen obstakels aanloopt in de opvoeding en in de lessen. Een gestrest brein staat in de overlevingsstand en heeft weinig energie om nieuwe dingen te leren en flexibel te zijn.

Tijdens de lezing leg ik de basis uit van het taaldenken en beelddenken, de invloed van het dominantieprofiel en hoe je dit kan herkennen bij kinderen en welke behoeftes erachter zitten. Tijdens de lezing en na afloop is er de gelegenheid om vragen te stellen en om een van de boeken aan te schaffen. We gaan met je eigen brein aan de gang en het is de bedoeling dat je aan het eind van de lezing veel beter weet hoe jij zelf denkt en leert. Daarna volgen de kids vanzelf.
Het boek BEELDDENKERS, Als kwartjes vallen… is geschikt voor ouders, leerkrachten en iedereen die met kinderen werkt en het boek ‘Allergisch voor Moeten‘ is geschikt voor kinderen en jongeren vanaf een jaar of 11 of eerder als je samen leest.
Wil jij een lezing (of Webinar) over een ander onderwerp binnen de thema’s
- Beelddenken
- Autisme
- Hooggevoeligheid
- Hoogbegaafdheid
- Genderdiversiteit
- Neurodiversiteit
dan kan dat in overleg.
Kosten voor een lezing zijn € 250,00 excl. reiskosten.