
Natasja Esmeijer
In 1991 heb ik, Natasja Esmeijer, mijn Hbo-opleiding afgerond en heb ik een carrière gehad in de scheepvaart en de techniek. De ervaring die ik hier heb opgedaan met het anders zijn als vrouw in een mannenwereld kan ik nu gebruiken in mijn praktijk. Ik begrijp waar het wringt als je je wil aanpassen maar dat niet kan omdat je nu eenmaal bent wie je bent. Elkaar accepteren om de vaardigheden die je wel bezit is uiterst belangrijk.
Mijn oudste dochter bleek heel slim te zijn, heel nieuwsgierig en vol met levensvragen. Toch had zij op school problemen om te leren lezen en rekenen terwijl ze op hetzelfde moment vooruit liep op de klas. Zelf was ik hier totaal niet op voorbereid en verwachtte van school dat zij wel wisten hoe zij mijn dochter het beste les konden geven. Dit bleek niet het geval te zijn. Langzaamaan kwam ik er achter dat mensen heel verschillend kunnen denken en dat dat van invloed is op de manier waarop zij leren.
Ik ben in 2012 gestart met de praktijk Beeldig Brein om kinderen die buiten het systeem vallen, en waar geen hulp voorhanden is, te helpen. Ik heb diverse opleidingen en cursussen gevolgd en waar geen cursus voorhanden was heb ik de boeken erop nageslagen. Alle aspecten van het beelddenken heb ik de revue laten passeren. Elk probleem dat ik zag bij een kind heb ik nageplozen en uitgezocht en in het grote geheel gepast. Daarna heb ik mijn zienswijze getoetst aan de praktijk. Wat ik in de afgelopen jaren geleerd heb van deze kinderen, en ook van de volwassen beelddenkers die op mijn pad kwamen, heb ik samengebracht in mijn boek “BEELDDENKERS, als kwartjes vallen…“. En recentelijk, voor jongeren, Allergisch voor Moeten. Hét handboek voor Beelddenkende Jongeren.
Inmiddels geef ik lezingen en workshops door het hele land en verzorg ik, samen met mijn collega Miranda Meijer, cursussen en Webinars.
De expertise van Natasja Esmeijer
recensies
Hallo Natasja,
Mijn naam is Christel.
Ik wil je bedanken voor het inzicht dat je me hebt gegeven.
Ik weet eigenlijk al heel lang dat ik anders denk. Misschien al wel vanaf voordat ik naar de basisschool moest. Ik wilde écht niet, heb staan huilen op het schoolplein. Daarna heb ik school altijd verschrikkelijk gevonden. Ik voelde me dom. Ik kon slecht lezen en was ontzettend onzeker. Die onzekerheid is altijd zo gebleven.
Ik heb HAVO gedaan. Waar ik in de 5e dyslectisch ben getest. Daarna verschillende niveau’s aan opleidingen en uiteindelijk zelfs een Master. Toen ebde het gevoel van dom zijn een beetje weg. Toch? Want hoe kun je dom zijn als je toch een Master haalt?
Met mijn dyslectie-verklaring heb ik nooit iets gedaan. Ik zeg altijd: ik bén niet dyslectisch, ik dénk gewoon anders.
Daarna keken mensen me vaak wel raar aan. In de zin van: maar als je dyslectisch bent, dan is dat al anders toch?
Ik heb heel lang gezocht naar wat ik nou eigenlijk ben. Dyslectisch? Hooggevoelig? Dom? Of juist heel slim? Een oude ziel? Of gewoon gek?
En al die tijd huppel ik gewoon door het leven. Mensen zullen mij niet snel typeren als zoekend, maar toch was ik dat wel.
Toen ik jouw eerste podcast hoorde (ik denk een maand geleden) vielen alle puzzelstukjes op z’n plek. Ik ben rechtsdenkend!! Hoe mooi is dat! En ik denk dat ik heeel rechtsdenkend ben. Haha.
Ik vind dat het onderwijs mij gefaald heeft. Ondanks dat ik best ver ben gekomen, heb ik áltijd mijn eigen weg moeten vinden. Inmiddels ben ik sinds februari weer begonnen met een opleiding en wel tot basisschool leerkracht (zij-instromer). Het is mijn 4e studie. Ik ben 39 jaar. En knal! Ik loop meteen al tegen een heleboel dingen op.
Wat zou ik graag als leerkracht het onderwijssysteem veranderen naar een systeem dat meer aandacht besteed aan rechtsdenkend me leerlingen. En waarin anders zijn geaccepteerd wordt.
Voor nu in ieder geval: HEEL ERG BEDANKT namens de gehele rechtsdenkende samenleving. We hebben meer mensen nodig zoals jij!
Christel

Clara
Hoi Natasja, Ik wil je bedanken voor je boek. Alles wat je beschrijft steeds is zo normaal voor ons dat ik het niet eens weet te benoemen. Zeker niet zo in detail geanalyseerd stap voor stap met veel dwarsverbanden. Ik en mijn zoon leven dit gewoon, het is ons normaal. Ik begrijp niet hoe jij in staat bent geweest alles zo in detail neer te schrijven. Ik hoop dat veel leerkrachten het begrijpen. Clara

Asha de Zwart
Een paar jaar geleden heb ik kennis gemaakt met Natasja Esmeijer, zij gaf een workshop over beelddenken. De titel sprak mij al zeer aan: beeld en denken, denken in beelden, ik wist van mijzelf dat dit betrekking op mijzelf had. Maar hoe... Natasja heeft op een heel duidelijke en vooral interessante manier inhoud gegeven aan de eigenschap beelddenken. Bij mij zijn er toen vele kwartjes gevallen. Het was een hele opluchting dat mijn manier van denken wel anders is, ik ben rechterkant georiënteerd maar toch hetzelfde als de links georiënteerde mensen. Er is een wereld voor mij opengegaan , een erkenning in plaats van miskenning van mij als persoon, ik vond mezelf dom in plaats van een mens met vele talenten.

Anoniem
Goedemorgen Natasja, ik wil je nog even bedanken voor je verhaal gisteravond. Heb zoveel herkend. Vooral van mijn dochter, maar eigenlijk kwam bij alles wat je vertelde wel iemand van ons gezin langs, gekoppeld aan een aha-moment. Er zijn veel kwartjes gevallen en nog. Dankjewel!
–Charlaine van Velzen Een nu grappig voorbeeld was hier op school de uitleg bij de eraf-sommen. Er kwam de term lenen in voor. 10 lenen bij de tientallen of honderdtallen om de som uit te kunnen voeren. Complete paniekstress: maar als je iets “leent” moet je het ook terug brengen en dat gebeurd niet! We hebben de term aangepast, we noemen het nu “halen”.-
–Richwald Feenstra Ik merk aan mijn zoon dat hij meteen in de faalangst schiet bij het zien van het rekenboek. Ik kan nu zien dat hij de sommen prima kan maken, maar hij blokkeert. Ook als we samen zitten schiet hij meteen in de stress: boos/huilen.
Ik probeer hem nu ’trucjes’ te leren. Niet stampen van tafels, maar een manier om het snel te kunnen uitrekenen. Heeft u nog tips?-
–Monique Peters-Bosman Charlaine van Velzen én vooral uitleggen wat “tafel” betekent. Veel beelddenkers vergeten namelijk het verschil te zien tussen letterlijk en figuurlijk.-
–Richwald Feenstra Monique Peters-Bosman ah.. da’s idd een goeie!-
–Monique Peters-Bosman Richwald Feenstra, m.i. ligt daar de oorsprong van het echte probleem. Deze ontdekking heb ik gedaan in de tijd dat een van onze drie zonen zich zo’n vijfentwintig jaar geleden visueel ging ontwikkelingen. Ik zie in Natasja’s boek de wijsheid terug die ik toen graag had gelezen. Chapeau Natasja Esmeijer–
–Anne Simone Hoffman-Felix Vandaag doen we al 1 uur over twee staartdelingen met decimalen. Waarom?? Is mijn dochter gewoon heel dom? Of speelt er iets anders. Ze heeft een cursus foutloos rekenen foutloos afgerond. Ze heeft een B voor cito toets rekenen, bijna A…….groep 8-